Opiskelijakuntien rahoitus tarvitsee ratkaisuja -Puoluekokouspuhe 2021

Vihreiden puoluekokouksessa 2021 sain toimia ääntenlaskijoiden puheenjohtajana, ja ehdin siitä huolimatta pitää oheisen puheen!

”Bästa partikongress,hyvä puoluekokous.

Tiedättekö, miten ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien lakisääteisten tehtävien hoitaminen on turvattu? Vaikka toisin voisi ajatella, sitä ei ole turvattu mitenkään ja opiskelijakuntien rahoitus perustuu pitkälti vapaaehtoiseen jäsenyyteen.

Tilanne on varsinkin viime vuosien aikana kehittynyt sellaiseksi, että opiskelijakuntien rahoitus on kestämättömässä tilanteessa ja lakisääteisten tehtävien hoitaminen on vaarantunut.

Monella opiskelijakunnalla työntekijöitä on vähennetty ja toimintamenoja leikattu minimiin. Vaikutukset ovat tuntuvia, kun opiskelijoiden huoliin ei ehditä paneutua, opiskelijaedustajien löytämiseen ja tukemiseen ei riitä aika ja luottamustoimijat ja työntekijät ovat kuormittuneita. Toiminnassa korostuu rahoituksen haaliminen, ei opiskelijoiden puolesta vaikuttaminen.

Rahoitusvaje on vain korostunut pandemian aikana, kun jäsenyyden myyntivalttina käytetyt tapahtuma-alennukset ja muut ovat menettäneet merkitystään. Vielä isommin taustalla vaikuttaa opiskelijakorttimarkkinoiden vapautuminen kilpailulle. Esimerkiksi omassa opiskelijakunnassani se on romahduttanut parissa vuodessa jäsenmäärän yli seitsemästä tuhannesta noin tuhanteen, opiskelijamäärän ollessa noin 16 000.

Jäsenmaksutulot ovat pudonneet samalla murto-osaan entisestä. Vaikutukset ovat eri opiskelijakunnissa olleet hyvin erilaisia, mutta yhtä kaikki opiskelijakuntien kyky huolehtia tehtävistään keskimääräisesti heikkenee. Yksi opiskelijakunta jopa erosi vuosi sitten valtakunnallisesta kattoliitosta taloussyihin vedoten.

Mikäli haluamme oikeasti olla koulutuspuolue, ja puolue joka huomioi eri koulutustaustoja, meidän pitää pitää ääntä myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden tilanteesta. Toivonkin rakkaat vihreät, että kun tätä rahoitusongelmaa pyritään ratkaisemaan esimerkiksi valtion budjetin kautta, me vihreät olemme osa ratkaisua.

Kiitos, tack!”

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close