Itsenäisyyspäiväpuhe 2014

Sain kunnian pitää puheen kouluni itsenäisyyspäiväjuhlassa ollessani opiskelijakunnan varapuheenjohtaja.

Hyvä juhlayleisö.

Itsenäisyyspäiväjuhlamme teemana on Tove Jansson. Hän piti taiteessaan esillä monia tärkeitä teemoja. 

Ystävyyttä. 

Yhdenvertaisuutta. 

Rohkeutta. 

Vaikka Toven syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta, ovat nämä teemat yhä ajankohtaista. 

Varsinkin ystävyyden merkityksen olen huomannut tänä syksynä aloitettuani lukion. Kun parhaita ystäviään ei näe päivittäin, on hienoa huomata, että kaikki on tavatessa aivan niinkuin ennenkin. Tieto siitä, että ystävät pysyvät rinnalla, vaikka ystävyyden eteen on nähtävä vaivaa, on valtavan tärkeä. 

Tove Jansson nosti esille myös yhteiskunnallisia ongelmia. 

 Pilapiirrostensa selkeän poliittisuuden lisäksi Tove toi taiteessaan esiin esimerkiksi lasten kaltoinkohtelun . Tove kuvasi romaanissaan ‘Näkymätön lapsi’ Ninniä, joka muuttui hiljalleen näkymättömäksi tätinsä jäätävän kylmän käytöksen seurauksena. Muumitalossa ystävyys, huolenpito ja rakkaus muuttivat Ninnin pikkuhiljaa taas näkyväksi. Täysin näkyvä hänestä tuli vasta, kun hän nauroi ensimmäisen kerran.

Tovelle tärkeitä teemoja on vieläkin puolustettava. Lapsen oikeuksien toteutuminen ei ole itsestäänselvää. Ihmisten yhdenvertaisuus ei Suomessakaan ole vielä täydellistä.  Valtioiden välinen ystävyys ei onnistu kaikkialla. Nämä oikeudet ja elämänarvot vaativat usein rohkeutta toteutuakseen. 

Tove muistutti aikanaan rohkeudesta seuraavaa: 

“Ei ole mikään konsti olla rohkea, jos ei pelkää”.

Toivonkin teille kaikille rohkeutta puolustaa Tove Janssonille ja meille kaikille tärkeitä arvoja, sekä hyvää itsenäisyyspäivää.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close